Zo rollen politici, miljoenen aan wachtgeld
Binnenland

Zo rollen politici, miljoenen aan wachtgeld.

Lucratief wereldje, die politiek. Goed voor de portemonnee ook. Zelfs nadat u eenmaal bent afgeserveerd kunt u nog maximaal drie jaar en twee maanden op kosten van, uiteraard, de belastingbetaler ruimschoots van uw sabbatical genieten.

Cijfers van EenVandaag, die het middels de wet openbaarheid van bestuur (WOB) in bezit kreeg van het Ministerie van Binnenlandze Zaken, leggen de immense sommen aan uitgekeerd wachtgeld pijnlijk bloot.

Omdat we u niet kapot gaan vervelen met ellenlange verhalen en doodvermoeiende statistieken, krijgt u hier gewoon een beknopt overzicht.

De afgelopen vijf jaar ontvingen 178 voormalig Kamerleden, achttien oud-ministers en vijftien voormalig staatssecretarissen samen 19.668.342 euro aan wachtgeld, gemiddeld voor 93.373 euro per persoon.

Aan een ex-staatssecretaris de fabuleuze eer de kroon te spannen. Hij harkte helemaal alleen al het bizarre bedrag van 464.917,64 euro binnen. De hardst gefaalde wachtgeld-graaier was een Kamerlid, hij moest het doen met een miezerige 25 euro en acht cent.

Alle artikelen geladen. Overzicht →