Zo slecht was het ‘vroeger’ nog niet

Zo slecht was het ‘vroeger’ nog niet 

01 februari 2023 - 12:39

Nou. Even de knuppel in het hoenderhoek: wat is er zo geweldig aan open grenzen? Aan één Europa? Aan een gedeelde munt? Waar komt de overtuiging vandaan dat het de manier waarop de wereldpolitiek georganiseerd is, nu beter is dan ‘vroeger’?

Het is een vraag die opkwam bij het zien van de bizarre krantenkop dat asielzoekers op Lelystad Airport opgevangen moesten/ konden/ zouden worden opgevangen. De absolute waanzin van de overweging alleen al. Waarom nooit ‘ns een kop als ‘asielzoekers niet meer welkom op Europese vluchten’? ‘Vroeger’ was vliegen een luxe. Reizen was een luxe. En vluchtten alleen échte vluchtelingen die daar hemel en aarde voor moesten bewegen. Inmiddels is vluchten het derdewereldalternatief voor TUI-Reizen. Europeanen zoeken de all-inclusives wereldwijd op, ‘vluchtelingen’ de mensensmokkelaar die ze naar Ter Apel brengt. En ondertussen is de business van die mensensmokkelaar lucratiever dan van een belastingbetalend Europees reisbureau.

Maar even serieus: ja, een Europa met open grenzen en gezamenlijke munt heeft gemak gebracht voor ons maar is dat niet de opium geweest waarmee wij bedwelmd zijn? Kijk hier, nooit meer een visum aanvragen en lekker makkelijk reizen! Kijk hier, nooit meer geld wisselen! En ondertussen wordt onze vrijheid, veiligheid en manier van leven onder onze kont vandaan en voor onze ogen weggegeven. Vrijheid, veiligheid en onze manier van leven zijn niet gratis, die vergen investering.

Een investering waar we het ‘vroeger’ over eens waren. Wij de bevolking werken, dragen belasting af en in ruil daarvoor zitten er wat mensen in Den Haag die organiseren dat kinderen allemaal naar school kunnen, dat de politie de buurt in de gaten houdt en dat rechters recht spreken wanneer dat nodig is. Samen hebben we afgesproken dat we omkijken naar elkaar: ja er zijn verschillen in rijkdom, dat de directeur van Philips wat meer verdient snappen we allemaal. In ruil daarvoor zorgt hij dat zijn personeel ook genoeg verdient om een huis te kopen of te huren, en op vakantie kan gaan. Excessen in armoede waren precies dat: excessen.

Inmiddels leven we in een land waar ontslagrondes bij Philips net zo normaal zijn als voedselbanken die uit de grond schieten als waren het krokussen in de lente. Als er geweld in de horeca is waarbij mensen worden doodgestoken, denkt iedereen: het zal wel weer een jongere met een moeilijke achternaam zijn. Kinderen gaan met honger én messen naar school, politie heeft de hoofdstad overgedaan aan de mocro-maffia en ondertussen komen er jaarlijks honderdduizenden vreemdelingen naar Nederland om zich hier te vestigen terwijl de eigen bevolking al geen huisvesting heeft.

We hebben ministers die menen dat buitenlanders (want dat zijn asielzoekers, buitenlanders) voorrang op een huis hebben, ministers die menen dat we in oorlog zijn omdat er 3000 kilometer verderop landjepik wordt gespeeld, ministers die menen dat dwang een perfect middel is om in een democratie los te laten op de belastingbetalende bevolking en ministers die menen dat de bevolking die voor voedsel zorgt onteigend moet worden om vervolgens voor voedsel afhankelijk te worden van het buitenland. We hebben ook ministers die op gezette tijden zeggen dat de grenzen dicht moeten, ministers die de gaskraan openzetten voor buitenlandse kopers maar ons vier keer de hoofdprijs laten betalen. Ministers die zeggen dat we in een gaaf landje wonen; geen wonder dat iedereen hierheen wil komen.

Vroeger waren er ook arme mensen. Vroeger is er ooit ‘ns een concert georganiseerd om armoede uit de wereld te helpen. Sinds ‘vroeger’ zijn er duizenden miljarden richting arme landen gegaan om ze uit de honger, armoede en achterlijkheid te helpen. Het heeft allemaal niet geholpen, het is niet gelukt. De Westerse politieke logica is blijkbaar dat we dan nu maar de bevolking van arme landen hierheen halen en nog steeds miljarden euro’s die kant uitsturen.

Het klopt niet. En inmiddels ben ik zo ver dat ik niet alleen mijn eigen munt en grenzen terug wil, maar ook mijn huisvesting, veiligheid en vliegveld. Want ja, als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen. Maar als het delen van één kant komt en de vermenigvuldiging doorschiet, is het slechts een kwestie van tijd dat wij de onderliggende partij worden. Zo slecht was het ‘vroeger’ nog niet.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.