Zoekzoek: 'Woningen nodig voor meer dan 32K asielzoekers'

Zoekzoek: 'Woningen nodig voor meer dan 32K asielzoekers' 

04 augustus 2023 - 11:33

Heeft u nog ruimte over? Nederlandse gemeenten dienen nog dit jaar woonruimte te vinden voor meer dan 32.000 statushouders. En dat lijkt een onmogelijke taak, want die woningen zijn er simpelweg niet.

Het ziet er niet zo best uit allemaal. In de eerste helft van het jaar waren dat er ‘maar’ 21.000 en zelfs dat werd niet gehaald. Die woningen moeten worden gevonden of gemaakt op de toch al zo krappe Nederlandse woningmarkt.

Succes daarmee. De Vereniging Nederlandse Gemeenten spreekt dan ook van "een ongekend grote opgave voor de gemeenten". En wat krijg je dan? Nou, alle vrijkomende sociale huurwoningen gaan gebruikt worden voor huisvesting van statushouders. En u heeft vette pech!

Alsnog wordt er gesproken over een "serieus probleem". Een rondgang van het AD bevestigt dat beeld. De gemeente Urk voorziet "moeite" bij het huisvesten van de 49 aan het dorp toegewezen statushouders (dat is inclusief al bestaande achterstand) voor het eind van het jaar. "We zijn een eiland met weinig huizen." Even verderop, in Staphorst, waren ze net zo blij dat ze aan hun taak voor het eerste halfjaar voldeden. Maar, verzucht wethouder Mulder: "Nu zijn de cijfers verdubbeld. Eigenlijk is het veel te veel."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml