Zoetermeerse burgervader: 'Radicalisering?'
Binnenland

Zoetermeerse burgervader: 'Radicalisering?'.

Meermaals werd er alarm geslagen bij de Al-Qibla moskee in Zoetermeer over radicaliserende jeugd. Maar de gemeente negeerde dit, omdat het volgens de burgemeester geen verstoring van de openbare orde betrof.

Dat blijkt uit onderzoek van het NRC. Al in 2012 sprak de moskee van "grote problemen" door jongeren die de "moskee willen radicaliseren", valt te lezen in een aangifte bij de politie van een bestuurslid.

Syriëreis

Radicalio's uit Zoetermeer, Den Haag, Schiedam en Delft zouden de macht over de moskee willen grijpen, maar ze faalden in hun poging. Velen van hen gingen vervolgens tussen eind 2012 en begin 2013 op snoepreis naar Syrië.

Machtsstrijd

De Zoetermeerse burgervader, VVD'er Charlie Aptroot, was verrast. Hij had, naar eigen zeggen, nooit meldingen van radicalisering ontvangen. Dat terwijl Aptroot de problemen in september 2012 nog had besproken met de politie. Er werd onder de noemer van 'radicalisering' gesproken over een machtsstrijd tussen het moskeebestuur en "orthodoxe moslimjongeren". 

Geen verstoring

De burgervader meldde aan de gemeenteraad dat er geen signalen waren van de radicaliserende jeugd. Hij greep niet in omdat het geen verstoring van de openbare orde zou betreffen. Ook zijn voorganger, Jan Waaijer, noemde de problemen niet in de dossiers die hij in september 2012 overdroeg. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →