'Zombie-drug Flakka nu ook in Den Haag'
Buitenland

'Zombie-drug Flakka nu ook in Den Haag'.

De harddrug flakka, waar gebruikers opmerkelijk en gevaarlijk zombie-gedrag van gaan vertonen, zou in Den Haag in omloop zijn. Dat meldt de politie. 

Agenten van politiebureau Zuiderpark deden deze constatering nadat een jongen zich vreemd gedroeg en 'als een zombie' de weg op sprong. Er waren volgens het AD zes politieagenten nodig om de jongen in bedwang te houden. 

Mensen die flakka hebben gebruikt worden zo sterk als een Hulk en halen soms rare capriolen uit. Zo doken op YouTube filmpjes op van mensen die door ruiten springen, zich op rijdende auto's werpen of zonder pardon de snelweg oplopen. 

'Heftiger en extremer dan coke en xtc'

Ook in het Haagse Bronovo-ziekenhuis zijn artsen bekend met de drug. Zo ook spoedeisendehulp-arts Marjolein Koen. Mogelijk hebben ambulances afgelopen weken 'drie keer een gebruiker van flakka vervoerd'. "Dat denken we tenminste", aldus Koen. "Flakka is stimulerend, het is een amfetamine-achtige drug, net als bijvoorbeeld cocaïne en xtc. Alleen dan heftiger en extremer." Na 6 tot 30 uur is de helft van de drug uit het lichaam. 

"Net als alle stimulerende middelen kan flakka je in een excited delirium brengen, een toestand van hevige opwinding. Daardoor slaat je hart op hol, krijg je spierafbraak en raken je organen oververhit. Er is kans op acuut overlijden door een hartstilstand."

'Te snel conclusie getrokken'

Drugsexpert Tibor Brunt van het Trimbos-instituut kan zich niet vinden in de beweringen dat de zombie-drug nu in Den Haag in omloop is. "Hier is te snel een conclusie getrokken. Er is geen bloed of urine van de jongeman afgenomen om te laten testen. Bij mijn weten zijn er ook geen drugs bij hem gevonden om door te sturen naar een laboratorium voor testen. Het kan net zo goed een psychiatrisch patiënt zijn geweest."

Brunt benadrukt dan ook dat de drug in Nederland 'totaal niet verspreid en verbreid' is. "Mocht het toch zo zijn, dan heeft Den Haag met flakka een primeur."

Alle artikelen geladen. Overzicht →