'Zonder koeien wordt zelfs biertje duurder'

'Zonder koeien wordt zelfs biertje duurder' 

17 juni 2022 - 10:03

Er is veel te doen om de stikstofplannen van het kabinet. Een van de maatregelen die worden genoemd is een halvering van de veestapel en boeren die moeten worden uitgekocht. In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop leggen ex-Kamerleden Gert-Jan Oplaat en Helma Lodders (beiden van regeringspartij VVD) uit waarom dat een slecht idee is.

Er is veel land- en tuinbouw in Nederland. Ons land exporteert dan ook veel voedsel en daar zijn we ook goed in, maar is dat wel nodig? "In Italië zijn ze goed in auto's maken, in andere landen weer in toerisme. Toevallig zijn wij groot geworden in de land- en tuinbouw", zegt Oplaat. "Als alle landen alleen maar aan zichzelf gaan denken zouden we ook geen auto's meer binnen krijgen, maar ook geen olie en gas meer." 

Lodders vult aan dat er weliswaar heel veel landbouwgrond in Nederland is maar je kunt niet overal aardappelen, uien en tarwe gaan verbouwen. Die stukken zijn weer wel goed om gras te laten groeien: "Het gras wordt opgegeten door koeien, koeien maken hoogwaardige eiwitten en daar maken we weer hoogwaardige producten van zoals melk, kaas, vla, toetjes en weet ik wat meer."

Over het nut van veeteelt bestaat volgens hen ook veel misverstand: "Iemand op het VVD-congres zei ik heb liever een dak boven mijn hoofd dan een speklapje op mijn bord, dat is eigenlijk heel ernstig dat iemand zoiets zegt met in gedachte dat zijn soja-burger ook uit een fabriek komt", vindt Lodders. Marianne Zwagerman: "Precies! Dat was zo'n JOVD-jongetje die binnenkort moest werrrrken en hij studeerrrrde nog en achter hem liepen andere studenten met een flesje Heineken in hun handen, dan denk ik 'weet je wel waar die Heineken vandaan komt'? Alles wat in je mond steekt komt van een boerderij. Mensen snappen dat niet meer."

'Zelfs een biertje wordt dan duurder'

Sowieso hebben wij (ook in ons landje) onvoldoende landbouwgrond om zelfvoorzienend te zijn en we moeten daar dan ook zuinig zijn. Nu maakt de oorlog in Oekraïne duidelijk wat er kan gebeuren als de voedselproductie wegvalt en in de toekomst is er meer nodig: "De voedselproductie moet uiteindelijk met 60 procent stijgen willen we alle monden kunnen voeden", zegt Oplaat.

En over dat 'studentje' waar Zwagerman en Lodders het over hadden: "Een biertje gaat zonder koeien in Nederland een euro per flesje extra kosten. Als je bier produceert, wordt het restafval gebruikt in veevoer. Als dat wegvalt zul je er wat anders moeten doen en dat kost geld. Dan moeten studenten die het al zo moeilijk hebben met het wegvallen van hun beurzen nog meer geld uitgeven."

Benieuwd wat ze nog meer te zeggen hebben? Luister naar de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml