'Zorg voor een groot deel farmaceutische marketingmachine'

'Zorg voor een groot deel farmaceutische marketingmachine' 

01 september 2023 - 09:00

In de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop voeren Rick van Velthuyen en Marianne Zwagerman het gesprek met emeritus hoogleraar Interventieradiologie UVA/AMC Jim Reekers. Met behulp van zijn boek 'De medische omerta' richt Jim Reekers zicht tot de politiek, met als doel de staat van onze gezondheidszorg prominent op de politieke agenda te krijgen.

Jim Reekers was in loondienst bij het AMC, een bewuste keuze. “Geld verdienen in de zorg is prima, maar geld verdienen aan de zorg daar heb ik een ethisch probleem mee.” Helaas is dit niet de gedachtegang van iedereen binnen de gezondheidszorg. De zorg is voor een groot deel een farmaceutische marketing machine geworden. Artsen zijn terughoudend om zich uit te spreken, uit vrees voor de impact op hun eigen loopbaan. Jim benadrukt: "Je moet het hele systeem durven veranderen en dat is een politieke keuze."

Marktwerking is niet voor de zorg weggelegd. Het Zorginstituut geeft aan dat 30% van de behandelingen die worden uitgevoerd onnodig zijn. Het boek Jim Reekers geeft hierbij specifieke voorbeelden. “Zorg is geen product. Zorg kun je niet vermarkten.” Er is een simpele manier om dit alles op te lossen, namelijk door alle dokters in loondienst te nemen. In deze aflevering wordt duidelijk gemaakt dat dit een belangrijk onderwerp is waar zeker ook de politiek wat mee moet doen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml