Zorgen om opkomst extreemrechts 

03 oktober 2018 - 09:24

Volgens de AIVD moeten we in Nederland vrezen voor de steeds groter wordende dreiging die extreem-rechts heet. Dat heeft de inlichtingendienst gisteren naar buiten gebracht in een vuistdik rapport. In het schrijven wordt onder meer gesproken van toenemende agressie richting moslims, wapen-fascinatie en het wegpesten van asielzoekers.

Volgens de AIVD worden fysiek en verbaal geweld jegens moslim steeds vaker verheerlijkt. Eveneens zorgelijk is dat er blijkbaar adressen van aan asielzoekers toegewezen woningen op internet gezet worden, dat omschrijft men als 'wegpesten van asielzoekers'.

'Extreemlinks veel gewelddadiger'

Dan een opmerkelijke passage uit het rapport, waarin gesteld wordt dat extreemlinks eigenlijk meer van het gebruik van geweld is. Goed voorbeeld waren de kraakacties van het vluchtelingentuig van We Are Here, toen de nationalistische groep Identitair Verzet een spandoek ophing met de woorden 'illegaal is crimineel en kraken ook'. Het leek erop dat ze een buurhuis van We Are Here hadden bezet. De realiteit was dat zij daar legaal zaten als antikrakers.

Desalniettemin pikten de leden van het extreemlinkse AFA (Anti-Fascistische Actie) dat niet. Met stenen en vuurwerk werd het pand belegerd. Achteraf verklaard: "Weer is gebleken dat de enige taal die deze fascisten begrijpen stenen en vuurwerk zijn. Dit is een taal die wij kunnen, moeten en zullen spreken."

AIVD: Rechts provoceert links

Volgens de geheime dienst is rechts er heel goed in om links te provoceren en dat links dat maar al te graag beantwoord met geweld. Sorry, dit artikel moest eigenlijk gaan over het staatsgevaarlijke rechts dat eigenlijk minder geweld gebruikt dan haar tegenpool.

Maar hoe is dat nu eigenlijk te verklaren, die opkomst van extreem- en altrechts? De AIVD wijt dat aan terroristische aanslagen in Europa, de moslimterroristen van Islamitische Staat en de massa-immigratie die Europa overspoelt.

In ieder geval wil D66-Kamerlid Kees Verhoeven een debat, want "is geschokt maar had het eigenlijk wel verwacht." Collega Kamerlid Malik Azmani van de VVD wil dat er "hard wordt opgetreden, bijvoorbeeld door het online verspreiden van haatzaaiende berichten aan te pakken." SP-Kamerlid Ronald van Raak is ook niet verbaast over het AIVD-rapport. Ook hij stelt "dit wel te hebben verwacht."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie