Zorgparasieten intimideren klokkenluider
Binnenland

Zorgparasieten intimideren klokkenluider.

Alie de Jong, een vrouw die dertig jaar als ouderenverzorgster in dienst was bij zorgtoko Alliade, is intern stevig aangepakt door haar corrupte leidinggevenden. Het maatpakschorem zou er niet blij mee zijn geweest dat de werkneemster hun plundering van zorggeld openbaar maakte. 

Het parasitisme was op ingenieuze wijze gecamoufleerd, schrijft RTL Nieuws. De directeuren hadden namelijk eigen bedrijfjes opgericht en lieten zich zo inhuren door Alliade. Volgens de zorginspectie was dit niet oké wegens "de schijn van belangenverstrengeling", aldus de zender. Alliade had in de ogen van de staatssecretaris zelfs "het vertrouwen in de zorg ondermijnd".

De Jong kreeg als klokkenluider echter geen lintje of een loonsverhoging, doch slechts een soort dreigbrief van de stropdas dragende kantoorlintwormen die - u raadt het al - niet werden gearresteerd of zelfs maar ontslagen. De managers probeerden via de rechter wél de vrouw te lozen, want klokkenluiders genieten in Nederland ongeveer evenveel rechtsbescherming als in Kazachstan. 

Volgens Alliade is er weinig aan de hand en beschouwt men daar De Jong niet eens als klokkenluider. "De toonzetting daarvan was ingegeven door de reputatieschade van onze onderneming, die door toedoen van mevrouw De Jong dreigde. Wij menen ook achteraf, dat een bedrijf zich kan en moet verweren tegen ongefundeerde aantijgingen", aldus een van de kleptomanagers over de brief. Kamerleden vinden - net als experts - dat de directeuren poep praten en eisen dat de zaak opnieuw wordt onderzocht. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →