Zoveel mogelijk mensen van dat verdomde vliegveld redden

Zoveel mogelijk mensen van dat verdomde vliegveld redden 

27 augustus 2021 - 12:55

Er komt een moment dat je het niet meer aankunt, oorlogsfilms – en dan met name de films over de holocaust. De waanzin van het menselijke verzinsel om andere mensen gericht te vermoorden omdat ze iets zijn wat heersers niet aanstaat. Als migrantenkind leer je hierover door wat Joodse vrienden je vertellen – naast het zien van talloze films. Normale mensen, vaders, moeders, oma’s, opa’s, kinderen: mensen in al hun facetten met al hun emoties. Ondernemers, kunstenaars, wetenschappers, artiesten, huisvrouwen en arbeiders – mensen die iets van hun leven proberen te maken, net als ieder ander. Opeens gekenmerkt als anders, als ‘de ander’. Opeens een tweederangsburger, zonder enige aanwijsbare reden.

Op de vraag waarom ze moesten vluchten, hebben de vertellers geen antwoord. Anders dan dat ze Joods zijn. ‘Ja maar wat maakt dat nou uit,’ vraag je als kind, jezelf maar al te bewust zijnde van je afkomst. Mijn Joodse tante Tini zei woorden die tot op de dag van vandaag in mijn herinnering resoneren: ‘Onthoud goed, je kunt Nederlanders niet vertrouwen’. Ik wilde haar ongelijk geven, maar zweeg. Als kind moet ik aangevoeld hebben dat mijn twijfel haar oorlogservaring zou bagatelliseren.

Anne Franks vader schreef brieven naar Amerika om als vluchteling toegelaten te worden. Hij was te laat, werd geweigerd. Het gevolg is dat we alles over hem en zijn vermoorde gezin weten door het dagboek van zijn vermoorde dochter. Schaamte en verdriet over de geschiedenis, Joodse vluchtelingen die geweigerd werden, gezinnen die uitgemoord zijn; business as usual. Raoul Wallenberg was een Zweeds diplomaat die zo'n 100.000 Joden in Boedapest wist te redden door Zweedse paspoorten uit te schrijven. Een mensenleven redden in ruil voor een papiertje, hoe moeilijk kan het zijn? Het lot van vluchtelingen is de dood, wat dat betreft is er niets veranderd sinds de Tweede Wereldoorlog.

We kunnen niet iedereen redden, schreef ik vorige week. We kunnen zelfs niet de helft redden. Het neemt niet weg dat we onze best kunnen doen om zoveel mogelijk mensen op dat verdomde vliegveld wél te redden. De reden waarom we het niet doen is simpel: politiek. Onze politici belazeren ons burgers dagelijks zo enorm met de instroom van vreemdelingen die geen vluchteling zijn, dat ze zicht gesterkt voelen om vooral zo min mogelijk te doen voor de Afghaanse medemens in nood. Nee, ik zeg niet dat heel Afghanistan hierheen moet komen, en ook niet de helft. Maar je zou maar ‘ns echte vluchtelingen opnemen i.p.v. van de Veiligelandiërs die weten dat hier gratis Miele’s en huisvesting wordt uitgedeeld. Ankie Broekers-Knol, Sigrid Kaag en Ank Bijleveld zouden nog geen vluchteling herkennen als ‘ie onder schot wordt gehouden. Als je precies weet wat zich in een land zal afspelen na je vertrek, moet je je de ogen uit je kop schamen om met lege vliegtuigen heen én terug te vliegen. Zeker als je de macht hebt om mensen in nood te redden en het niet doet. Je zou bijna denken dat we toe zijn aan films over andere massamoorden dan over de slachtoffers van de Holocaust.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.