Zucht... 'Zwaargewonde patiënten te vaak in verkeerde ziekenhuis'

Zucht... 'Zwaargewonde patiënten te vaak in verkeerde ziekenhuis' 

27 december 2022 - 13:00

Wat leven wij toch in een fijn land. Wie in Nederland zwaargewond raakt, bijvoorbeeld door een auto-ongeval of een val van een ladder, komt nog te vaak in het verkeerde ziekenhuis terecht. Lekker handig...

Dat zit zo: patiënten met meerdere ernstige verwondingen, zoals hersenletsel, orgaanschade en botbreuken, zijn het beste af in één van de elf gespecialiseerde traumacentra. Toch belandt bijna een derde in een regionaal ziekenhuis. Dat verkleint mogelijk hun overlevingskans (joh), meldt Trouw.

Het gaat om de categorie met de ernstigste verwondingen. Dat zijn zo’n 4800 patiënten per jaar, slechts een fractie van de 1,7 miljoen patiënten die op een spoedeisende hulp worden behandeld. Eigenlijk moeten negen van de tien patiënten met zulk ernstig letsel geholpen worden in een traumacentrum, zoals de UMC’s van Groningen en Utrecht en het Isala in Zwolle.

Minister Kuipers van Volksgezondheid belooft beterschap en wil meer werk maken van dat streven. Uiterlijk in maart moeten de ziekenhuizen in alle regio’s een plan hebben om eraan te voldoen. Vanaf 2024 wil Kuipers "optreden" tegen regio’s die de norm niet halen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml