Zuid-Holland duwt slavernijverleden door uw strot met info-borden

Zuid-Holland duwt slavernijverleden door uw strot met info-borden 

09 juni 2023 - 16:02

Wie lekker een rondje gaat fietsen of wandelen in de provincie Zuid-Holland, kan binnenkort alles leren over het vreselijke slavernijverleden van het landschap. De provincie Zuid-Holland gaat informatiebordjes plaatsen bij landgoederen die fouter dan fout waren en een link hebben met het slavernijverleden.

Op die borden komt bijvoorbeeld te staan hoe de financiering van deze locaties tot stand is gekomen. Volgens gedeputeerde Anne Koning (Recreatie) moet dit leiden tot meer kennis en begrip. Dat is namelijk heel belangrijk: "Landgoederen in Zuid-Holland zijn mede gerealiseerd met rijkdom die vergaard is ten koste van mensenlevens, van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders. Dat betekent niet dat recreanten niet meer naar zulke buitenplaatsen toe moeten gaan (...) Maar het is wel belangrijk om dat te doen in bewustzijn van de schaduwzijde van de Hollandse geschiedenis. Je moet het hele en échte verhaal kennen. Want als je niet weet wat je ziet, dan ben je onkundig over het verleden. En we willen juist van een verdeeld verleden naar een gedeelde toekomst gaan."

Zo, het is maar dat u het weet. De informatieborden bevatten ook een QR-code met een link naar de website Geschiedenis van Zuid-Holland, waarop verhalen en filmpjes staan over onder meer de koloniale geschiedenis van de provincie. Ook is daar informatie te vinden over landgoederen en buitenplaatsen die eigendom waren van bestuurders die rijk werden met koloniale investeringen en uitbuiting van mensen. De informatie komt veelal uit gemeentelijke archieven.

Veel plezier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml