Zutphen zet boomtak-slachtoffers in de kou
Binnenland

Zutphen zet boomtak-slachtoffers in de kou.

Twee jaar geleden brak er aan de Rijkenhage in Zutphen op een mooie zomerdag een boomtak af van een zieke kastanjeboom. Kan gebeuren, want natuur. Zes slachtoffers, die zwaargewond raakten bij het incident, denken daar anders over. Zij houden de gemeente verantwoordelijk en eisen een schadevergoeding, desnoods via de rechter.

Volgens de op geld beluste boomtak-gedupeerden is de gemeente schuldig aan grove nalatigheid. De boom leed namelijk aan de kastanjebloedingsziekte en was aangemerkt als 'risicoboom', met het gevaar van een stambreuk. Kortom: de CO2-voorziener had KAPOTGESLOOPT moeten worden. 

Zutphen en verzekeraar Achmea zijn van mening dat de boom 'voldoende' en 'grondig' is gecheckt. Volgens een gemeentewoordvoerster is een 'stambreukrisico' iets heel anders dan een 'takbreukrisico' (lees: stop met proberen een schuldige aan te wijzen voor iets dat simpelweg onderdeel is van de natuur en niet voorkomen had kunnen worden).

De slachtoffers voelen zich desalniettemin in de steek gelaten. Het hakt er bij hen diep in dat zij bijvoorbeeld nooit een excuus van de gemeente Zutphen hebben ontvangen. Logisch, want excuses maken staat gelijk aan schuld bekennen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →