Zwagerman & Van Velthuysen blikken terug op roerige week met boer Koos Cromwijk

Zwagerman & Van Velthuysen blikken terug op roerige week met boer Koos Cromwijk  

30 juni 2022 - 12:52

Boer Koos Cromwijk ging vorige week viraal op internet toen hij vol emotie tijdens het stikstofdebat Kamerleden toesprak. Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen spreken met hem in de laatste Op z'n Kop! van dit seizoen over dat moment, zijn gesprek met minister Staghouwer en Van der Wal, kracht halen uit het geloof, onderbroken worden bij Op1, actievoeren, angst voor de trekker en stedelingen versus boerenlui.

Toen boer Koos vorige week emotioneel de Kamerleden toesprak, kreeg hij na afloop van het stikstofdebat een gesprek met minister Staghouwer en Van der Wal. Cromwijk is gelovig en vertelt hoe hij Staghouwer toesprak: “Ik zei u bent ook gelovig. Als u straks in de hemel komt, moet u rekenschap afleggen bij God. Wat heeft u met die boeren van Nederland gedaan? Dat raakte hem en daardoor ging hij echt luisteren.” Dit in tegenstelling tot minister Van der Wal, bij wie Cromwijk het gevoel kreeg dat ze vooral naar huis wilde.

Ook bespreken Zwagerman & Van Velthuysen de boerenprotestacties en hoe deze worden belicht in de media. Zwagerman hekelt hoe de trekker momenteel wordt neergezet als moordwapen. “Mensen die de stad nooit uitkomen vinden dat heel afschrikwekkende machines. Ze zien daar een soort wapentuig in. Er wordt een beeld gecreëerd alsof het oorlog is, terwijl het gewoon jullie dagelijkse gereedschap is”, aldus Zwagerman tegen Cromwijk. Van Velthuysen vult aan: “Er is een schisma aan het ontstaan tussen stadse mensen en boerenlui.”

Beluister de hele aflevering hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml