Zwarte doos in auto helpt politie bij crash
Tech

Zwarte doos in auto helpt politie bij crash.

De politie gaat bij ernstige auto-ongelukken gebruik maken van de data die hedendaagse auto's opslaan in een zwarte doos. In veel moderne auto's zit een zogeheten Event Data Recorder (EDR) ingebouwd, die gaat nu bij ongelukken uitgelezen worden. Zo wordt de auto een getuige van een ongeluk.

De politie van Rotterdam heeft een tijd proefgedraaid met het uitlezen van de EDR, nu gaan zeven van de tien politieregio's in Nederland ook aan de slag met het systeem. De politieregio's Oost-Nederland, Midden-Nederland, Amsterdam, Limburg, Oost-Brabant, Den Haag en Rotterdam hebben apparatuur waarmee ze een EDR kunnen uitlezen, weet het AD.

In de VS is het EDR-systeem ontstaan, omdat de fabrikanten gevrijwaard wilden worden van het gerucht dat airbags ten onrechte openklappen. Het systeem registreert onder andere de tijd, locatie, remgedrag, snelheid, stand van de pedalen en de werking van de airbags.

Deze mogelijkheid tot analyse van een ongeluk heeft er al toegeleid dat een EDR in de VS verplicht is. In Nederland moet de bestuurder van de auto momenteel nog toestemming geven tot het uitlezen van de EDR. Koos Spee, oud-verkeersofficier van justitie, pleit ervoor dat de politie het systeem mag uitlezen zonder toestemming van de bestuurder.

Alle artikelen geladen. Overzicht →