Zwarte man in Suske & Wiske 'halve aap' 

26 juni 2017 - 10:12

De zwarte man, die naast de opheftietjes in de nieuwste Suske en Wiske staat, zou volgens de Vlaamse schrijfster Dalilla Hermans racistisch zijn. "Dit is geen zwarte man, maar een halve aap."

"Waar niemand over aan het praten was in de media, is het feit dat die tieten totaal niet belangrijk zijn, maar dat er wel een ontzettend racistische, stereotiepe afbeelding van een zwarte man op datzelfde prentje staat. Ik snap niet dat dat niemand is opgevallen", zegt Hermans tegen de VRT. 

Ze vindt de manier waarop de Afrikaanse man wordt afgebeeld belachelijk. "Dat zijn geen lippen, zo teken je de mond van een dier", laat ze weten. "Ik vind het vooral problematisch omdat beeldtaal super belangrijk is voor het zelfbeeld en maatschappijbeeld van kinderen en jongeren. Zolang zwarte mensen afgebeeld worden als halve apen, is het niet meer dan normaal dat ze behandeld worden als domme mensen."

Uitgever zegt sorry

Hermans heeft andere tekenaars opgeroepen een alternatief te tekenen. Ook heeft de Standaard Uitgeverij, haar excuses aangeboden. "Het is nooit de bedoeling geweest om binnen de teksten en de scenario's iemand te schofferen", zegt woordvoerdster Ruth Van Ammel. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie