Zwarte Piet-activisten stormen basisschool binnen
Binnenland

Zwarte Piet-activisten stormen basisschool binnen.

Oké, we zouden eigenlijk niet meer over Zwarte Piet schrijven. Maar wat er zich gisteren in Utrecht voordeed is wat ons betreft óók niet nodig: een pro-Zwarte Pietenactiegroep viel namelijk ongevraagd openbare basisschool De Cirkel in de Utrechtse wijk Zuilen binnen. De school is naar de politie gestapt vanwege 'huisvredebreuk'.

Niet dat het veel zin heeft. De actievoerders hebben namelijk geen strafbaar feit gepleegd en dus kan er geen aangifte worden gedaan. Ze gingen verkleed als Zwarte Piet - na schooltijd - het schoolplein op en klaslokalen in en deelden pepernoten en stickers uit.

De actievoerders werden door de leerkrachten uit de school gezet. Daarbij werden volgens de schooldirecteur 'discriminerende opmerkingen' naar de docenten gemaakt. "Ga terug naar je eigen land", zouden sommige actievoerders hebben gezegd.

Waarom de actievoerders De Cirkel uitkozen is niet duidelijk. Maar het zal wel iets te maken hebben met het feit dat de school het Sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet viert. In plaats daarvan komen 'vrienden van de Sint' mee, weet RTV-Utrecht te melden.

Wat ons betreft is het wel duidelijk dat een basisschool - evenmin als de Sinterklaas-intocht - niet een plek is om dit soort discussies uit te vechten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →