Zwarte studenten: 'Geen blanke huisgenoten, svp!'
Buitenland

Zwarte studenten: 'Geen blanke huisgenoten, svp!'.

Drie donkere Amerikaanse studentes strijden tegen racisme door mensen als huisgenoot te weigeren op basis van hun witte huidskleur. "Ik wil niet met blanke mensen samenwonen."

De studentes studeren aan Pitzer College in Californië (VS) en plaatsten een advertentie voor een nieuwe huisgenoot op Facebook. De vermelding 'POC only' - enkel gekleurden (persons of color) - houdt de gemoederen in de VS nu erg bezig, aldus de NY Daily News

"We leven in een wereld waarin de levensomstandigheden van POC's  zijn gebaseerd op racistische sociale structuren waar wij niet aan kunnen ontsnappen. Deze omstandigheden bedreigen de geesten, lichamen en zielen van gekleurde mensen zowel binnen als buiten het hogere onderwijs. Wij vechten om te mogen bestaan", verklaart spil in het verhaal Karé Ureña zich. 

Hmm. Is dit wel zo'n strak plan?

Toch vraagt men zich af of huisgenoten op basis van hun huidskleur discrimineren de juiste manier is om racisme uit te bannen. Zo stelt student Dalia Zada: "heb ik iets gemist of niet begrepen, maar hoe is dit niet racistisch om te zeggen?". Een andere reaguurder: "segregatie in de woningbouw is illegaal". 

Rector Melvin Oliver behoort ook tot de sceptici van het voorstel. De Afrikaans-Amerikaanse academie-akela stelt dat het verzoek "niet past binnen onze missie en waarden". De dames hebben inmiddels een huisgenoot gevonden en het bericht verwijderd. Het is niet bekend hoeveel pigment er in de huid van die persoon zit. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →