Zweedse moslima weigert hand -> schadevergoeding
Buitenland

Zweedse moslima weigert hand -> schadevergoeding.

Mogge, y'all. Vrijdag alweer, wat vliegt de week *nipt van slaafvrije koffie en eet slaafvrij stukje Tony Chocolonely*. Hee in Zweden heeft een 24-jarige moslima een forse schadevergoeding gekregen van 3.800 euro. Waarom? Enkel omdat zij niet gediend is van het schudden van mannenhanden.

De 24-jarige Farah Alhajeh solliciteerde als vertaler bij een bedrijf in het Zweedse Uppsala. De man die belast was een sollicitatiegesprek met haar aan te knopen wilde graag de Westerse normen en waarden toepassen en stak zijn hand uit om Allhajeh te verwelkomen.

Duur grapje, want de vrouw weigerde de handreiking om religieuze redenen. Wél legde ze als heuse tegenprestatie haar hand op haar hart. Dat vond de man niet tof en het bedrijf besloot daarop niet verder in zee te gaan met de kandidaat.

U weet wat dat betekent, right? Dieskriemienatie. Ernstige benadeling van moslims. De ombudsman in Zweden vond dat ook, want die verdedigde de vrouw in de rechtszaak. De Zweedse arbeidsrechtbank vindt dat Alhajehs weigering om de hand te schudden beschermd wordt door de Europese Mensenrechtenconventie en wees haar een schadevergoeding toe van 3.800 euro.

Of zij de baan alsnog heeft gekregen is niet bekend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →