Zweedse parlementsverkiezingen: rechts rukt op
Buitenland

Zweedse parlementsverkiezingen: rechts rukt op.

Bij de verkiezingen van een nieuwe Riksdag, een parlement, in Zweden heeft de bevolking een zeer duidelijk signaal afgegeven. Centrumlinks en centrumrechts eindigden met respectievelijk 40,6 en 40,3 procent nagenoeg gelijk, de winst zit hem voornamelijk in de toenemende populariteit van de anti-immigratiepartij Zweden-democraten.

Voordat u door de bomen het bos niet meer ziet, hier een handig overzicht van de partijen en aan welke kant zij staan:

S-S&D: Sociaaldemocraten.
M-EPP: Centrum-rechts.
SD-ECR: Rechts-realisten.
V-LEFT: Links-socialisten/feministen.
C-ALDE: Centrumpartij.
KD-EPP: Christendemocraten.
MP-G/EFA: Groen-links.
L-ALDE: Liberalen.

Moet u eens zien hoe de Zweden-democraten aan de weg timmeren. Waar de eerste grote winst acht jaar geleden werd binnengehaald, is ook nu weer een positief resultaat van plus 4,7 procent te noteren. Hoe anders ziet de wereld eruit voor links, waar de sociaaldemocraten van premier Stefan Lökven juist al zestien jaar lang zetels inleveren en waar gisteren een heus diepterecord werd gevestigd. 

Zoals u uit onderstaande Tweet kunt opmerken is er slechts één stabiele coalitie mogelijk en die wordt gevormd door de sociaaldemocraten in combinatie met centrum-rechts en centrum. Ondanks dat De Zweden-democraten flink vertegenwoordigd zijn, lonkt de oppositie. Dat komt doordat de behandeling van de partij zo ongeveer gelijk is aan die van de PVV: niemand wil er mee samenwerken.

De resultaten wijzen net als in gans Europa uit dat Europeanen minder en minder vertrouwen hebben in de gevestigde orde alias de kartelpartijen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →