Oorsprong

Oorsprong.

Oorsprong

PowNed komt voort uit het weblog GeenStijl. Dit weblog werd in 2003 opgericht met een missie. Gekscherend noemde voormalig oprichter en huidig PowNed-voorzitter Dominique Weesie zijn doel "wereldheerschappij". Een belangrijke opinieleider worden via de media die ertoe doen. Met een geheel eigen stijl. Boven op het nieuws, maar hard, brutaal, kritisch en met humor. Met een sterke mening maar zonder binding met links of rechts. Niet bang om de macht aan te pakken en altijd bereid om heilige huisjes om te schoppen.

Eerste stapjes naar TV

Sinds 2006 maakt GeenStijl ook televisie. In samenspraak met de redactie van GeenStijl streven de makers ernaar dagelijks een item gesneden op de actualiteit aan de achterban te presenteren. Verslaggever Rutger Castricum groeide in korte tijd uit tot een heuse BN’er door zijn brutale en vaak ook zeer komische televisie-items. Samen met een cameraman en producer worden ook steeds vaker specials gemaakt. Zo deed GSTV in 2008 voor Veronica dagelijks verslag van het EK Voetbal in Zwitserland en ging het met Defensie mee naar Noorwegen, Suriname en Uruzgan.

Het produceren van programma’s smaakte naar meer. Daarom werd op 7 januari 2009 een eigen publieke omroep gestart, PowNed genaamd. In oktober adviseerden zowel het Commissariaat voor de Media, als de NPO en de Raad voor Cultuur minister Plasterk om PowNed toe te laten tot het publieke bestel. Op 4 november van dat jaar maakte de bewindsman bekend PowNed een 5-jarige licentie te verlenen als aspirant-omroep. Gewoon, omdat het kan!