Voor wie

Voor wie.

Voor wie doen we dit eigenlijk?

De grootste culturele revolutie sinds de jaren zestig voltrekt zich nu, maar heeft Hilversum nog niet in de volle omvang bereikt. Of anders gezegd: Hilversum heeft er nog geen adequaat antwoord op. PowNed brengt de oplossing. De culturele revolutie van vandaag is een mediarevolutie. Deze revolutie gaat niet over techniek. Zij gaat over gedrag. De grote, groeiende groep mensen die deze revolutie aanjaagt, onderscheidt zich in gedrag en laat zich niet vangen in de bekende socio-demografische kenmerken.

Netwerkgeneratie

PowNed noemt ze de netwerkgeneratie. Ze zijn vaak jong (onder de 40), maar leeftijd is op zich geen criterium. Hun belangrijkste kenmerk is dat ze anders met media omgaan. Ze zitten evenveel achter hun computer als achter de tv. Ze kijken tv met de laptop op schoot. Ze spreken elkaar op internet en schrijven elkaar via hun telefoon. Daarbij willen ze alles meteen, nu, onmiddellijk. En dat allemaal tegelijkertijd.

De netwerkgeneratie bestaat uit eigenwijze mensen. Ze zijn extreem kritisch en gaan geen discussie uit de weg. Ze stellen vragen, ook als dit niet uitkomt, en geloven nooit klakkeloos wat hen wordt verteld. PowNed noemt dat de ingebouwde bullshitdetector. De achterban zet alle media en middelen in om zelf de waarheid te vinden. Alleen zenden is niet genoeg. De doelgroep praat terug en levert zelf een belangrijke bijdrage aan nieuwsgaring en opinievorming. Zo zijn ze bron en publiek tegelijk: The People Formerly Known As The Audience

En wat doet PowNed hiermee?

PowNed wil geen omroep zijn. Omroepen zijn lineair ingestelde organisaties. PowNed wil als publiek mediabedrijf alle technologie en mediaplatforms inzetten om de netwerkgeneratie naar het publieke bestel te lokken. PowNed brengt hiervoor de juiste ervaring mee. Voortgekomen uit de succesvolle weblog GeenStijl is PowNed een integraal onderdeel van de netwerkgeneratie. GeenStijl pikte de mediarevolutie feilloos op. En slaagde erin dankzij het sterk grensverleggende en actuele karakter een bepalende factor te worden in maatschappelijke discussies. GeenStijl bewijst bijvoorbeeld dat jongeren wel degelijk geïnteresseerd zijn in politiek, nieuws en actualiteiten. Als je ze maar op de juiste manier aanspreekt.

PowNed wil dezelfde rol spelen in het publieke omroepbestel. Vertaald naar een stijl die ook werkt op tv en radio. Maar voor dezelfde doelgroep en met dezelfde speerpunten. Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend? Nee, maar wel rauw, provocerend, intelligent, dwars en ongecensureerd.

Maar hoe dan?

Om de netwerkgeneratie ook op radio en tv te boeien moet Hilversum het over een andere boeg gooien. De boeg van PowNed. Het moet uitdagend, intelligent, met meer humor en satire. Het moet emotie oproepen: een lach, een traan, instemming of verontwaardiging. Je moet de spot kunnen drijven met mensen en gebeurtenissen, stelling durven nemen ook.

Tijd voor revolutie

PowNed is opgericht vanuit de passie om het huidige publieke bestel te veranderen. Niet alleen omdat onze achterban op dit moment onvoldoende door Hilversum wordt gehoord, maar ook vanwege de vooringenomen journalistiek en de overvloed aan politiek correcte programma’s. De nadruk van PowNed zal liggen op nieuws, opinie, satire en entertainment. Maar dan zonder het belerende opgeheven vingertje. En zonder presentatoren die lijken op vermomde welzijnswerkers. Een dergelijk geluid ontbreekt op dit moment in Hilversum. Door de toetreding van PowNed zal het programma-aanbod evenwichtiger worden.

 

Lees hier ook onze programmatische bijdrage!