Terug
ALS-patiënten wachten te lang op Wmo-aanvragen

ALS-patiënten wachten te lang op Wmo-aanvragen 

De Hofbar
31 maart 2022 - 10:44

Mensen met de spierziekte ALS krijgen vaak veel te laat hulpmiddelen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van de gemeente. Dit leidt tot schrijnende situaties waarbij de levensstandaard van mensen rap achteruit gaat. De menselijke maat verdwijnt terwijl de politiek toekijkt.

 

Reden hiervoor is een aanpassing van de Wmo, ingevoerd in 2015. Deze aanpassing verplaatste de verantwoordelijkheid voor de zorg van het Rijk naar gemeentes. Dit heeft geleid tot pijnlijke voorbeelden. Zo’n voorbeeld is Dirk, een voormalige stratenmaker die samen met zijn vrouw en twee dochters woont. Hij lijdt aan ALS en zijn dokters voorspelden dat hij nog zo’n drie tot vijf jaar te leven heeft.

Om zelfstandig te kunnen douchen en naar de wc te gaan, heeft Dirk een uitbouw nodig waar alle voorzieningen makkelijk toegankelijk zijn. Nu wast hij zich noodgedwongen in de keuken en plast hij in een plastic fles. Hij heeft dus snel hulp nodig, alleen die hulp lijkt maar niet te komen. In oktober was zijn Wmo-aanvraag ingediend bij de gemeente, maar nog steeds heeft hij niks gehoord.

Zoals Dirk zijn er honderden die in hetzelfde schuitje zitten, met verhalen die nog schrijnender zijn. Connie van der Meijden en Johan Meijerhof, beiden ALS-patiënt en lid van ALS Patients Connected, zullen dit beamen. Zij leggen uit dat er in totaal ongeveer 1.500 mensen in Nederland zijn die aan ALS lijden. Bij de ene gemeente wordt wel goede hulp verleend, bij de andere krijgt men niet eens een rolstoel. Het is precies die willekeur die zo frustrerend werkt voor de patiënten. Waarom hulp niet gewoon klaarstaat voor iedere ALS-patiënt, dat weet eigenlijk niemand.

Degene die het zou moeten weten, is Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen. Hij stelt dat gemeentes binnen de wettelijke termijn van zes weken met een reactie moeten komen, maar met een reactie krijg je nog geen rolstoel. 

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml