Terug
Asielcrisis door kwakkelbeleid

Asielcrisis door kwakkelbeleid 

De Hofbar
17 november 2022 - 10:15

Wat is het resultaat van tien jaar asielbeleid onder VVD-staatssecretarissen? De verkeerde vraag, want er is nauwelijks sprake van consistent beleid. De afgelopen jaren hobbelden we van asielcrisis naar asielcrisis; pleisters plakken was het devies.

 

In de praktijk betekende dit dat de opvangcapaciteit werd afgeschaald als minder vluchtelingen zich meldden in ons land. Nam het aantal vluchtelingen toe, dan werden de opvangcentra heel snel uit de grond gestampt. Een kortzichtige en dure keuze van de verantwoordelijke bewindspersonen, voornamelijk ingegeven uit angst voor de zogenaamde aanzuigende werking van nieuwe asielzoekers. Na weken onderhandelen presenteerde VVD-staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid vorige week zijn langverwachte asielwet. Door voorstanders de spreidings- of verleidingswet genoemd, maar tegenstanders spreken liever van de dwangwet. Is deze wet dan het ei van Columbus, of moet er meer gebeuren?

In het dorpje Luttelgeest staat het oudste asielzoekerscentrum van Nederland. Meer dan dertig jaar vangt het dorp vluchtelingen op. Onlangs wilde het COA hier een tweede aanmeldcentrum plaatsen, waarna het dorp in opstand kwam. Er is plek voor mensen die een veilig heenkomen zoeken, zeiden de dorpsbewoners, maar nog eens duizend vluchtelingen erbij, dat wordt te gortig. Geen draagvlak, dus het aanmeldcentrum kwam er niet.

Na de vorige asielcrisis in 2015 besloot het kabinet om opvangplekken te sluiten, omdat minder vluchtelingen zich in ons land meldden. Bij een nieuwe crisis, zoals we die nu kennen met gevluchte Oekraïners, hebben we een enorm opvangtekort. Voor lokale bestuurders en deskundigen in het land is de oplossing voor dit probleem dan ook geen hogere wiskunde: houd de opvangcapaciteit op peil. Een van de belangrijkste adviseurs van het kabinet op asielbeleid, de Adviesraad Migratie, kwam deze zomer nogmaals met dit advies. Dat legde het kabinet, verassend genoeg, naast zich neer. Of er binnenkort wel consistent beleid komt, valt te bezien.

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml