Terug
België dumpt giftig slib voor de Zeeuwse grens

België dumpt giftig slib voor de Zeeuwse grens  

De Hofbar
23 februari 2022 - 21:37

Inwoners van Zeeland maken zich zorgen om hun gezondheid. België is namelijk van plan om 400.000 kuub giftig slib net voor de Zeeuwse grens in de Schelde te dumpen. Het slib is afkomstig van de Belgische 3M-fabriek.

 

Voor de aanleg van een nieuwe rondweg rondom Antwerpen en een tunnel tussen de oevers van de Schelde, wordt grond afgegraven. Deze grond is echter vervuild met giftige stoffen die chemische fabrieken bij Antwerpen lozen in de Schelde. In het bloed van omwonenden van de rivier vonden onderzoekers vorig jaar torenhoge waardes PFAS, waarschijnlijk als gevolg van stoffen uit de industrie. En nu willen de Belgen juist dit industriële slib op de Nederlandse grens dumpen.

Volgens de Zeeuwen laat hun provincie de komst van het baggergif maar gebeuren. Gedeputeerde Dick van der Velde wil de verantwoordelijkheid voor dit dossier bij Den Haag neerleggen. Er zijn volgens hem namelijk teveel organisaties verantwoordelijk voor een klein stukje van het proces.

Hoe het mis kan gaan door die gedeelde verantwoordelijkheid ervaren de Zeeuwen nu. De Belgische milieudienst informeerde de Provincie Zeeland vorig jaar zomer namelijk al middels een adviesaanvraag dat het slib naar de grens zou worden verplaatst. De provincie rekende erop dat Rijkswaterstaat met een reactie op de vergunningsaanvraag zou komen. Die hoorde echter pas in november over de stortplannen en zo bleef een reactie uit.

Genoeg vingers over en weer gewezen! Wie gaat dit nu oplossen?

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml