Terug
Biomassa nog steeds niet van de baan

Biomassa nog steeds niet van de baan 

De Hofbar
19 mei 2022 - 09:08

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie heeft aangekondigd te stoppen met het verlenen van subsidies aan biomassacentrales. Terecht, want de uitstoot van die centrales is nog vervuilender dan kolen en gas! Kanttekening is dat centrales die al een vergunning hebben, door mogen gaan met de houtstokerij.

 

En dat is meteen een behoorlijke kanttekening, want het gaat hier om 150 nieuwe biomassacentrales die al een vergunning hebben en dus hun gang mogen gaan. Zo is Vattenfall van plan de grootste centrale van Nederland te bouwen in Diemen, gesubsidieerd door onze overheid. Bij elkaar krijgen de 150 centrales acht miljard euro aan subsidie om CO2 de lucht in te blazen.

Hoe is het mogelijk dat wetenschappelijk bewezen vervuiling door de overheid gesubsidieerd wordt? Daarvoor kijken we een keer niet naar Den Haag, waar Jetten het voortouw lijkt te nemen in Europa, maar juist naar Europa. Het zijn immers Europese regels die voorschrijven dat biomassa, geloof het of niet, CO2-neutraal zou zijn. De uitleg hiervoor is dat we de opgestookte bomen weer terug planten, waardoor de nieuwe boompjes alle CO2 weer opnemen. Leuk plan, maar dat duurt zo’n vijftig jaar. Die tijd hebben we niet.

De persoon met een flinke vinger in de Europese pap is niemand minder dan Eurocommissaris Frans Timmermans. Naast Eurocommissaris is hij de leider van de Green New Deal en tot eenieders verbazing: voorstander van biomassa! Hoe weet hij deze twee tegenstrijdige sentimenten met elkaar te verwezenlijken?


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml