
Chronisch zieken klaar met jaarlijkse keuringen
Een jaarlijkse keuring om te bewijzen dat je chronisch ziek bent of een langdurige handicap hebt. Voor duizenden mensen met een persoonsgebonden budget (PGB), waarmee ze hun zorg betalen, is het de realiteit. Om te toetsen of chronisch zieken niet beter zijn geworden, komt jaarlijks en soms zelfs halfjaarlijks iemand over de vloer voor een zogeheten ‘herindicatie’. Voor velen een pijnlijk proces.
Stel: je hebt een dwarslaesie opgelopen, dan kun je nooit meer lopen. Je hebt dan recht op een PGB, verstrekt door gemeente of zorgverzekeraar. Hiermee betaal je je zorg. Tegenprestatie: er komt elk jaar iemand langs om je te keuren. Deze herindicatie wordt door steeds meer mensen als onnodig gezien. Want een blind iemand gaat nooit meer zien en iemand met een dwarslaesie gaat nooit meer lopen. Dat hoef je niet jaarlijks te toetsen.
Waarom houden gemeenten en zorgverzekeraars dit systeem dan toch in stand? Want iedereen is het er over eens, deze jaarlijkse keuringen moeten stoppen. Een telefoontje eens in de vijf jaar is voldoende. Dat vinden patiënten, politieke partijen, belangenclubs van chronisch zieken en zélfs minister voor Langdurige Zorg Conny Helder (VVD). Appeltje-eitje zou je zeggen, maar toch verandert er niets!
Wie houdt dit tegen en waarom? Gaat het om zorg voor chronisch zieken of om bezuinigingen en keiharde munten?