
Crisis bij jeugdzorg
Het gaat niet goed bij jeugdzorg. Medewerkers nemen ontslag bij de vleet, nieuw personeel is niet te vinden en kinderen krijgen geen goede hulp. De problemen zijn zo groot dat er wordt gesproken van ‘code zwart’. De werkdruk is te hoog volgens het personeel, waardoor medewerkers te veel jongeren moeten helpen. Dat zorgt ervoor dat de geboden hulp tekort schiet. Er moet dus wat veranderen.
Verantwoordelijk minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming (D66) liet een onderzoek uitvoeren naar de toekomst van jeugdzorg en jeugdbescherming. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat kinderen die onder jeugdzorg vallen vaak niet beter worden van de door de overheid aangeboden hulp. Kinderen komen steeds op nieuwe plekken terecht en kunnen daardoor geen relaties opbouwen met de mensen die ze zouden moeten helpen. Is het te rechtvaardigen dat de overheid ingrijpt in een gezin, als het geen beter alternatief kan bieden?
Volgens deskundigen in onze uitzending niet. Als de overheid besluit in te grijpen bij een gezin, dan moet er hulp komen en moeten gezinnen niet op alsmaar groeiende wachtlijsten komen te staan. Hoe zorgt de overheid ervoor dat dit goed komt?
Afgelopen maand stuurde minister Weerwind een brief naar de Tweede Kamer met een aantal maatregelen om het personeelstekort in de jeugdzorg en jeugdbescherming in te lopen. Zijn belangrijkste maatregel: de zogenaamde “caseload” verlagen, zodat jeugdbeschermers minder kinderen onder zich hebben. Hiervoor zijn alleen wel meer medewerkers nodig, en verrassing: die zijn er niet! Sterker nog, jeugdzorg loopt leeg en het is extreem moeilijk om mensen te vinden. Minister Weerwind en VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) zullen snel met betere plannen moeten komen. Of dat op korte termijn lukt, is de vraag.