Terug
De circulaire bouwstof Beaumix, treintrillingen op de Brabantroute en Chroom-6: hoe staat het nu met de gedupeerden?

De circulaire bouwstof Beaumix, treintrillingen op de Brabantroute en Chroom-6: hoe staat het nu met de gedupeerden? 

De Hofbar
24 november 2021 - 10:45

Doordat Rutger in thuisquarantaine zit is er deze week een andere Hofbar dan normaal. We gaan terug naar drie belangrijke onderwerpen en gaan na of de politiek woord heeft gehouden.

 

In Katwijk zijn in de bodemas, die gebruikt wordt om wegen mee aan te leggen, batterijen gevonden. Voor de aanleg van de N206 werd de circulaire bouwstof Beaumix gebruikt. John van Paridon maakt zich zorgen om deze bouwstof en over het grondwater. Steven van Weyenberg, de opvolger van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, beloofde zich in te zetten om de wettelijke norm aan te passen voor de samenstelling van gerecyclede bouwstoffen. Is de samenstelling van Beaumix daadwerkelijk veranderd?

We gaan ook terug naar Brabant, waar bewoners langs de Brabantroute zich grote zorgen maakten over het toenemend aantal goederen- en giftreinen dat over het spoor raast. Trillende huizen en scheurende muren waren het gevolg, en dan bestaat ook nog de kans op een enorme ramp als een zogenoemde giftrein in brand vliegt, wat in Oisterwijk is gebeurd. Voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven beloofde in onze uitzending opzoek te gaan naar effectieve oplossingen en hier meer geld voor uit te trekken. Is dit gebeurd en heeft dit zijn vruchten afgeworpen?

Tenslotte bezoeken we Chroom-6 slachtoffers Giel en Danny. Zij werkten jarenlang voor Defensie en werden tijdens hun werk blootgesteld aan de kankerverwekkende stof Chroom-6. Defensie heeft haar schuld erkend en eerder spraken de slachtoffers hun grieven uit tegen voormalig staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser. De slachtoffers wachten tot op de dag van vandaag nog steeds op erkenning, terwijl zij zieker en zieker worden.

Hoe gaat het met deze gedupeerden na de politieke beloftes?

Kijk De Hofbar hier terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml