Terug
Defensieradar staat ’s nachts en in het weekend uit

Defensieradar staat ’s nachts en in het weekend uit 

De Hofbar
15 september 2021 - 09:30

In Herwijnen moet koste wat het kost een nieuwe defensieradar komen. Deze beschermt ons land tegen bijvoorbeeld luchtaanvallen van buitenaf. In het Friese Wier staat zo’n nieuwe radar al, maar omdat de geluidsnormen worden overschreden staat deze ’s nachts en in het weekend uit. Het kan in Nederland!

 

In Herwijnen verzetten bewoners zich al jaren tegen de komst van de militaire radar en ondanks twee aangenomen moties in de Tweede Kamer waarin een meerderheid heeft gestemd voor het stopzetten van de procedure om de radar in Herwijnen te plaatsen, zette voormalig staatssecretaris van Defensie Barbara Visser haar plan om de radar daar te plaatsen toch door. In september 2020 maakten wij een uitzending over de komst van de radar in Herwijnen.

Dezelfde radar die in Herwijnen geplaatst moet worden, staat al in het Friese dorp Wier. Hier staat deze echter ’s avonds en in het weekend uit, omdat geluidsnormen worden overschreden. Volgens demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld hoeven we ons hier geen zorgen over te maken en kunnen we rustig slapen. Wanneer de radar uitstaat nemen de andere NAVO-landen de bescherming over. Maar als dit kan, waarom doen we dit dan niet altijd?

Is de radar in Herwijnen wel echt nodig?

Kijk De Hofbar hier terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml