Terug
Werkt het STAP-Budget?

Werkt het STAP-Budget? 

De Hofbar
24 november 2022 - 14:16

Elke Nederlander krijgt de kans om zich zijn leven lang te ontwikkelen. Dat klinkt heel mooi, maar er zitten wat haken en ogen aan het systeem. Elke twee maanden kun je je inschrijven voor de cursus die jij ziet zitten. Je meldt je in een digitale wachtrij en dan is het wachten of je aan de beurt komt. Tienduizenden Nederlanders visten al achter het net, dus niet elke Nederlander komt in aanmerking. Het is kortom een loting en alleen de geluksvogels komen aan de beurt voor een cursus.

Tegenstanders van het STAP-budget zien ook dat commerciële opleiders de prijs van hun opleidingen schrikbarend hebben verhoogd. Want ja, de overheid betaalt wel. De eisen om een STAP-opleider te worden zijn voor de meeste kleine cursusaanbieders veel te hoog. Daarom zagen deze opleiders hun klantenbestand als sneeuw voor de zon verdwijnen. Veel van hen stevenen, door het STAP-budget, op een faillissement af.

Hoe kan het dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met nijpende tekorten in de zorg, het onderwijs en de techniek, kiest voor een loket voor gratis hobby’s? Volgens minister Karien van Gennip is het een ‘lerende regeling’, die ‘strenger en strakker’ moet. Wanneer het loket om de twee maanden opent, wordt gekeken of cursussen nog wel ‘arbeidsmarktrelevant’ zijn. Mooie termen, maar vooralsnog kan je op 2 januari 2023 gewoon weer klaar gaan zitten voor een cursus paardencoaching en een TikTok-training, betaald door de overheid. Bedankt Den Haag!


Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml