Terug
Geen garantie voor stop op Groningse gaswinning

Geen garantie voor stop op Groningse gaswinning 

De Hofbar
08 juni 2022 - 21:27

Het leek een lange tijd geen optie, maar de deur naar het opschroeven van de gaswinning in Groningen staat toch nog op een kier. Door de Russische invasie in Oekraïne is Europa gestopt met het importeren van gas uit Rusland. Lastig, omdat Rusland erg veel gas leverde. De politiek geeft geen garantie aan de Groningers om de gaswinning niet op te schroeven, maar noemt het wel “een allerlaatste optie”.

 

Inwoners zien dus een eerdere belofte van de sluiting van het Groningenveld, het gasveld waar het gas gewonnen wordt, in rook opgaan. Pijnlijk, aangezien de Groningers nu al langer lijden onder de gaswinning. De beelden van gescheurde muren en gestutte huizen staan de gemiddelde Nederlander nog vers op het netvlies. Hoe kan de politiek voorkomen dat Groningers wederom de dupe zijn van de energiebehoefte van Nederland en de rest van Europa?

Duidelijke taal is in ieder geval belangrijk. Dat toonde burgemeester van Groningen Koen Schuiling aan toen hij, samen met andere gemeentes, een brief stuurde aan staatssecretaris Vijlbrief. Daarin eisten ze dat de gaswinning zou stoppen. Er lijkt weinig meer over van deze houding. De burgemeester is al blij met ‘de inzet’ van het kabinet om de gaswinning naar nul te brengen.

Met alleen die inzet is de deur dus niet volledig gesloten en blijft de onzekerheid bestaan voor Groningers. Staatssecretaris Vijlbrief blijft erop hameren dat het de bedoeling noch het plan is om de gaskraan weer open te draaien. Volgens Vijlbrief gebeurt dit alleen wanneer dat essentieel wordt geacht, bijvoorbeeld wanneer ziekenhuizen zonder elektriciteit komen te zitten.  De Groningers blijven hiermee afhankelijk van de keuzes van Den Haag. Kortom: niks nieuws onder de zon.

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml