
Giftige zeedijk bij Perkpolder in Zeeuws-Vlaanderen
Een zeedijk bij Perkpolder in Zeeuws-Vlaanderen is vervuild door giftige grond. Er zijn zware metalen en benzeen aangetroffen die doorlekken naar het grondwater, met alle risico’s van dien.
Volgens omwonenden Charles en Ingrid Heiszler van Stichting Schone Polder is de oplossing duidelijk, de dijk moet acuut gesaneerd worden. Rijkswaterstaat zoekt liever naar andere oplossingen en blijft de situatie monitoren.
En dat terwijl in het Utrechtse Bunschoten-Spakenburg een dijk met dezelfde giftige gerecyclede grond wel is afgegraven. De gemeente Bunschoten heeft daar op verzoek van bezorgde omwonenden actie ondernomen en de zaak voorgelegd aan de Raad van State waarop het waterschap heeft besloten de dijk te saneren. Het afgraven van de dijk in Bunschoten kostte ruim 32 miljoen euro. En dat blijkt nu voor een obstakel te zorgen in Perkpolder, waar de dijk ongeveer vier keer zo lang is.
Identieke situaties, maar wel verschillende politieke afwegingen. Wegen de kosten van het saneren van de dijk voor Rijkswaterstaat zwaarder dan de gezondheidsrisico’s van omwonenden?