Terug
Haalt Hugo de Jonge zijn bouwdoelen?

Haalt Hugo de Jonge zijn bouwdoelen? 

De Hofbar
08 december 2022 - 11:37

Toenmalig minister Stef Blok riep in 2017 dat de woningmarkt “klaar” was. Vandaag de dag is er echter een wooncrisis, waardoor we sinds een jaar weer een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben: CDA’er Hugo de Jonge. Aan hem de taak om 900.000 woningen voor 2030 te bouwen. Maar dat valt nog niet mee.

 

Inflatie, hoge bouwkosten door de oorlog in Oekraïne en een enorm tekort aan bouwvakkers. Het zijn voorbeelden van moeilijkheden waar Hugo de Jonge tegenaan loopt. Daarbovenop zitten gemeenten en provincies de minister behoorlijk dwars. Zij hebben wel bouwgrond in bezit, maar weigeren hierop woningen te laten bouwen.

Van alle grond in Nederland is slechts 14% bebouwd. Als we daar een procentje bij optellen, is de woningnood opgelost. Althans, dat zeggen deskundigen zoals Taco van Hoek (directeur Economisch Instituut voor de Bouw) en hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Dit kan bijvoorbeeld door aan de rafelranden van gemeenten een ‘straatje erbij’ te bouwen. Het kan, maar veel lokale en regionale bestuurders staan deze bebouwing niet toe. Door stukjes grasland te bestempelen als ‘bijzonder provinciaal landschap’ kan er in bijvoorbeeld de provincie Noord-Holland op weinig bouwgrond dat ‘buitenstedelijk’ ligt worden gebouwd.

Zolang gemeenten en provincies de voorkeur geven aan weidevogels en maïskolven in een weiland, zal de woningnood niet dalen. Dan zal woonminister Hugo de Jonge zijn ambities ook niet halen.

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml