Terug
Is Limburg voorbereid op nog een keer hoog water?

Is Limburg voorbereid op nog een keer hoog water? 

De Hofbar
23 juni 2022 - 10:13

Bijna een jaar geleden werd het zuiden van Limburg getroffen door hevige regenbuien, waardoor grote delen overstroomden. Er vielen gelukkig geen doden, maar het was duidelijk dat de hoogwaterveiligheid niet op orde was. Wat is er in de tussentijd gebeurd om een eventuele volgende watersnood te voorkomen? De Hofbar concludeert: bar weinig.

 

In het glooiende landschap van Limburg zijn grotere hoogteverschillen dan in de rest van ons kikkerlandje. Dat zorgde er dan ook voor dat, toen de Geul overstroomde, het water in een rap tempo naar beneden liep. Huizen met kelders liepen volledig vol en hoe lager men woonde, hoe hoger het water kwam te staan. Logisch dat Limburgers sindsdien hun hart vasthouden bij een flinke regenbui.

Is die angst terecht? Op zich wel, zeggen deskundigen. De hoogwaterveiligheid is nog steeds niet op orde en de verantwoordelijkheid ligt bij verschillende partijen, wat de situatie niet makkelijker maakt. We bezoeken Meerssen, een van de plekken die het zwaarst was getroffen door de overstromingen. De situatie is hier als volgt: het Julianakanaal is van Rijkswaterstaat, De Geul van het waterschap en de sloot in het dorp is van de gemeente. Partijen wijzen naar elkaar en zodoende is er na een jaar nog niks concreets uitgevoerd om de kans op waterrampen in de toekomst te vermijden.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ziet dat anders. Hij benoemt 650 plekken die hersteld zijn na de overstromingen en een verbeterde communicatie met Duitsland en België, met een mogelijk waarschuwingssysteem. Afijn, het herstel van schade helpt niet bij het voorkomen van toekomstige schade en het waarschuwingssysteem functioneert ook nog niet. Gelukkig begrijpt de minister naar eigen zeggen wel dat er een ‘forse stap’ gezet moet worden om tegen toekomstige risico’s bestand te zijn. We wachten het af.

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml