Terug
Komst datacenter Zeewolde nog steeds onduidelijk

Komst datacenter Zeewolde nog steeds onduidelijk 

De Hofbar
21 april 2022 - 09:30

In de gemeente Zeewolde heeft het Amerikaanse bedrijf Meta, beter bekend als Facebook, al een tijdje een stuk poldergrond op het oog. Het bedrijf wil er namelijk een gigantisch datacenter bouwen. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen is het echter duidelijk: Zeewolde wil geen datacenter. Door geheime afspraken weet alleen niemand hoe het ervoor staat. Gaat het datacenter er wel of niet komen?

 

In 2020 probeerde het toenmalige ministerie van Economische Zaken en Klimaat, onder leiding van minister Wiebes, het datacenter naar Nederland te halen. Wiebes ontkende dit en stelde dat de regio over dit soort besluiten ging. Een later WOB-verzoek toonde echter aan dat Wiebes de verantwoordelijkheid graag lokaal wilde houden, zodat Den Haag de vingers nergens aan hoefde te branden.

En zo geschiedde. In december 2021 stemde de gemeenteraad, onder druk van wethouder Egge Jan de Jonge, voor de komst van het datacenter. De belofte was restwarmte voor de stad en arbeidsgelegenheid. Toen bleek dat deze beloftes hoogstwaarschijnlijk niet ingelost konden worden, keerde het tij. De partijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie, tegenstanders van het datacenter, wonnen de gemeenteraadsverkiezingen.

Maar snel wordt duidelijk dat ondanks deze winst, de gemeente te laat is om Meta tot een halt te roepen. De vorige gemeenteraad heeft al afspraken gemaakt die niet meer teruggedraaid kunnen worden. Mede daarom diende de Eerste Kamer op 22 maart 2022 een motie in waarin het kabinet gevraagd wordt het bestemmingsplan onuitvoerbaar te maken, zodat het datacenter er niet kan komen.

Daarmee zou de kous af zijn, maar minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge doet niks met de motie. Hij stelt dat hij moet wachten op een TNO-rapport voordat hij kan interfereren met het bestemmingsplan, terwijl rechtsdeskundigen dit tegenspreken. Of Meta voet aan de grond gaat krijgen in Zeewolde is onduidelijk. Het bedrijf trok zich kortgeleden nog terug, maar voor hoelang?

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml