Terug
NAM zoekt een plek voor vervuild afvalwater

NAM zoekt een plek voor vervuild afvalwater 

De Hofbar
03 februari 2022 - 09:30

Al sinds 2011 pompt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dagelijks giftig afvalwater in lege oude gasvelden in Noordoost-Twente. Hoewel het nu even stilligt, zal het binnenkort hervat worden. Tot groot ongenoegen van de Twentenaren.

 

Het afvalwater komt uit het Drentse Schoonebeek, waar olie wordt gewonnen. Het zit vol chemicaliën die voor een deel afkomstig zijn uit de olie, maar die ook voor een deel worden toegevoegd aan het water om de buizen te beschermen. De inwoners van Twente zijn bang dat de bodem en het grondwater vervuild zullen raken met de chemicaliën. Volgens de NAM zijn de giftige stoffen vermengd met het water en kan het geen kwaad.

Op dit moment ligt de olieproductie in Schoonebeek stil, omdat er te veel tolueen in het afvalwater zit. Tolueen kan schadelijk zijn voor de gezondheid bij te hoge concentraties. De NAM zal na een paar aanpassingen de productie, en dus de injectie, weer hervatten.

Er zijn plannen om de lozing te verplaatsen naar het Drentse Schoonebeek. Hier zijn de inwoners van Drenthe op hun beurt weer niet blij mee. De Twentenaren, met als boegbeeld cabaretier Herman Finkers, zijn sceptisch. Het kan nog jaren duren voordat het afvalwater verplaatst wordt.

Waarom wordt het afvalwater niet gezuiverd? En wat gaat staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief doen?

Kijk De Hofbar hier terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml