
Stikstofregels vertragen de woningbouw
Meer dan 300.000 Nederlanders zijn op zoek naar een woning. De huizenprijzen blijven maar stijgen en door de stikstofregelgeving liggen bouwprojecten stil. Maar is dit wel zo terecht?
In de buurt van veel natuurgebieden mag er geen extra stikstofuitstoot zijn, dat is wettelijk zo bepaald. Hoewel er bij de woningbouw slechts één procent uitstoot komt kijken, kan er op veel plekken dus niets gebouwd worden. Ter vergelijking: de uitstoot van landbouw is 45 procent.
Nu is klimaatverandering een groot probleem, maar de krappe woningmarkt ook. Makelaars geven aan duizenden woningzoekenden in hun bestand te hebben. De overheid heeft het ambitieuze plan om tot 2030 jaarlijks rond de 100.000 woningen te bouwen. Veel woningbouwprojecten liggen echter stil omdat ze niet de juiste vergunningen kunnen krijgen.
Is het met het oog op de lage uitstoot én de exploderende huizenmarkt wel terecht van de politiek om deze regels op te leggen? Gaat minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof nu eindelijk een keuze maken zodat de woningdoelen gehaald worden?