Terug
Toeslagenouders nog niet herenigd met hun kinderen

Toeslagenouders nog niet herenigd met hun kinderen 

De Hofbar
06 april 2022 - 21:36

De toeslagenaffaire heeft voor sommige ouders niet alleen geleid tot financiële problemen. Nadat de belastingdienst hun het leven moeilijk maakte, kwam jeugdzorg er ook nog eens overheen. Deze ouders zijn niet alleen hun geld, maar ook hun kinderen kwijtgeraakt. Minister Franc Weerwind heeft in reactie hierop een brief geschreven met ronduit twijfelachtige oplossingen.

 

Het bureaucratische overheidsapparaat hanteert voornamelijk rigide regeltjes en niet de menselijke maat. Hierdoor zijn het regeltjes die dicteren hoe de levens van getroffen gezinnen eruitzien. Neem Jurgen en Gerda Deceuninck, slachtoffers van de toeslagenaffaire die afgelopen december in De Hofbar te zien waren. Zij zagen hun twee dochters slechts twee uur in de maand, oftewel 24 uur per jaar. Reden hiervoor was het verstrijken van de aanvaardbare termijn. De kinderen zouden, na een jaar in een pleeggezin te hebben gewoond, niet meer gehecht zijn aan hun ouders. Ze mochten dus niet meer terugkeren. Eenzelfde situatie overkwam niet alleen hen, maar veel meer gezinnen.

Een reactie van de politiek kon niet uitblijven en de Kamerbrief van de minister werd dan ook met veel verwachtingen ontvangen. De oplossingen die hierin stonden, waren op z’n zachtst gezegd verrassend. Allereerst kunnen ouders vanaf nu terecht bij ondersteuningsteams, maar die teams hebben helemaal geen bevoegdheid. Dat betekent dat deze teams er niet voor kunnen zorgen dat ouders herenigd worden met hun kinderen. Wanneer het niet lukt via die weg, komt de minister met een tweede oplossing: ouders kunnen rechtsbijstand krijgen. Kortom, de politiek lost het niet zelf op en verwijst weer eens door naar de rechtsprekende macht.

Als klap op de vuurpijl wordt het onderzoek naar dit gehele fiasco gedaan door Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Inspectie Justitie en Veiligheid, precies de twee inspecties die toezicht hadden moeten houden gedurende dit debacle. Het valt te hopen dat slachtoffers zo snel mogelijk compensatie krijgen, maar het belangrijkste is dat de kinderen bij hun ouders terugkomen.

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml