Terug
Uithuisplaatsingen na toeslagenaffaire: een update

Uithuisplaatsingen na toeslagenaffaire: een update 

De Hofbar
01 juni 2022 - 22:18

Het is alweer twee maanden geleden dat minister Weerwind voor Rechtsbescherming een Ondersteuningsteam (OT) oprichtte, waar gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire kunnen aankloppen voor hulp bij het terughalen van hun uithuisgeplaatste kinderen. Weerwind nodigde Rutger destijds uit om over twee maanden bij hem terug te komen voor een update.

De Hofbar houdt zich uiteraard aan die afspraak, en maakt de balans op van twee maanden met het actieve OT. Dat lijkt niet al te positief uit te pakken voor de minister, aangezien er tot nu toe 120 toeslagenouders bij het OT hebben aangeklopt. Dat is een magere opbrengst afgezet tegen het totaal van 1.675 uithuisgeplaatste kinderen. Bovendien is het de vraag in hoeverre die 120 ouders zich daadwerkelijk geholpen voelen door het OT.

Zo laat toeslagenouder Janet Ramesar aan De Hofbar weten totaal geen vertrouwen meer te hebben in de overheid. Volgens haar zou de website van het OT niet uitnodigen om je als ouder aan te melden, door de vele disclaimers die duidelijk maken waar het OT niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Fijn begin om je verhaal te doen dus.

Ook vraagt jurist Jeugdrecht Marianne Vlaming zich af wat het OT daadwerkelijk kan betekenen voor de ouders. Naast dat het geen mandaat heeft om de kinderen terug te brengen bij hun ouders, bevat het team werknemers van jeugdzorg en -bescherming. Precies de sector die de kinderen in eerste instantie bij hen hebben weggehaald. Lekker onafhankelijk en betrouwbaar voor de ouders dus.

Het ziet er dus nog altijd niet rooskleurig uit voor de toeslagenouders. Hoe vindt minister Weerwind zelf dat het gaat?

 

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml