
Varend ontgassen: tot wanneer betalen de volksgezondheid en het milieu nog de prijs?
Binnenvaartschippers pompen al decennialang bij het varend ontgassen kankerverwekkende stoffen in de lucht. Elke keer belooft de politiek dat hier een verbod op komt, alleen gebeurt het niet. Dem. minister Visser wacht op de ratificatie van een internationaal verdrag.
Al varend een schip ontgassen langs binnenvaartroutes is slecht voor de luchtkwaliteit, de gezondheid van omwonenden en vooral voor de mensen die zelf met deze stoffen werken. Het ontgassen van binnenvaartschepen die kankerverwekkende gassen vervoeren is door zeven provincies verboden, maar toch wordt het massaal gedaan omdat het wordt gedoogd. De provinciale regels worden overruled door landelijk beleid. Er is zelfs een speciale kaart van het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) waarop te zien is op welke (rijks)waterwegen het ontgassen wordt gedoogd. Dit terwijl veel schippers zelf willen stoppen met het ontgassen, maar zij in een spagaat zitten door de eisen van hun opdrachtgevers.
Het varend ontgassen wordt gedoogd omdat dem. minister Visser wacht op ratificatie van een internationaal akkoord, het CDNI-verdrag. Dit verdrag verbiedt het ontgassen in Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en Duitsland, maar het kan nog enkele jaren duren totdat alle landen getekend hebben. En mocht het verdrag zijn geratificeerd, bestaan er alsnog niet genoeg veilige en milieuvriendelijke ontgassingsinstallaties in Nederland om het verbod efficiënt uit te kunnen voeren.
Tot wanneer betalen de schippers en het milieu nog de prijs van het varend ontgassen?