Terug
Waarom zijn privégegevens nog steeds te vinden bij de KVK en in het Kadaster?

Waarom zijn privégegevens nog steeds te vinden bij de KVK en in het Kadaster? 

De Hofbar
27 januari 2022 - 14:11

Privégegevens zijn te makkelijk vindbaar via het Kadaster en het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Met twee muisklikken kun je moeiteloos iemands adres achterhalen. Zorgwekkend wanneer mensen kwade bedoelingen hebben.

 

Het Kadaster en het Handelsregister zijn op last van de overheid ingestelde registers. Je schrijft je in bij de KVK als je een bedrijf hebt of ZZP’er bent, en je gegevens belanden in het Kadaster zodra je een huis bezit. Hier heb je geen invloed op, en je kunt er niet voor kiezen om je adresgegevens af te schermen. Er is alleen een uitzondering mogelijk bij het Kadaster en de Kamer van Koophandel: als je ernstig bedreigd of beveiligd wordt, mogen je gegevens worden afgeschermd. Maar dan is het vaak al te laat.

Mensen met een publieke functie krijgen regelmatig te maken met bedreigingen doordat hun adressen online gedeeld worden. Begin deze maand stond er een man met een fakkel voor het huis van minister van Financiën Sigrid Kaag. Het adres kwam uit het Kadaster.

Hoeveel mensen moeten er nog bedreigd worden totdat minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge hier iets aan doen?

Kijk De Hofbar hier terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml