Terug
WarmtelinQ: wordt ‘duurzame’ warmte Den Haag opgedrongen?

WarmtelinQ: wordt ‘duurzame’ warmte Den Haag opgedrongen? 

De Hofbar
01 december 2021 - 11:00

Restwarmte uit de Rotterdamse haven moet de huizen in Den Haag gaan verwarmen. De Gemeente Den Haag is tegen en zegt zelf duurzame energie op te kunnen wekken, maar toch drukken de provincie Zuid-Holland en het Rijk het plan door.

 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Gasunie hebben besloten om een warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag aan te leggen, de WarmtelinQ. De restwarmte die in de haven van Rotterdam vrijkomt zal via een grote pijp naar Den Haag worden geleid om daar duurzaam woningen te verwarmen. Klinkt als een fantastisch idee, maar in Den Haag zijn er zat mogelijkheden om daar zelf duurzame energie op te wekken.

Volgens het Rijk maken we met de WarmtelinQ een grote en toekomstbestendige verduurzamingsslag in de regio Zuid-Holland, maar in de praktijk worden door deze aanpak de Haagse huishoudens voor dertig jaar afhankelijk van de restwarmte van de fossiele industrie. En dat is juist niet waar we naartoe willen, onderschrijft ook professor recycling Maarten Bakker.

Waarom houden we de opgewekte restwarmte niet gewoon in Rotterdam, zodat de industrie daar kan worden gedwongen om van de fossiele energiebronnen af te gaan?

Kijk De Hofbar hier terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml