Terug
Waterwinning Vitens beschadigt huizen Overijssel

Waterwinning Vitens beschadigt huizen Overijssel 

De Hofbar
23 maart 2022 - 21:31

Wie dacht dat scheuren in huizen zoals in Groningen verleden tijd waren, komt van een koude kermis thuis. In de provincie Overijssel is het nu de realiteit voor sommigen. De Hofbar sprak Alex van Veen over de scheuren in zijn huis nabij het Hammerflier, waar Vitens drinkwater wint.

 

Deze huizen zijn gebouwd op veengrond, die kan verzakken. Volgens deskundigen is er een duidelijke relatie tussen de waterwinning van Vitens en de verzakkingen van huizen. Geen gas, maar waterwinning is in deze dus de boosdoener. Als klap op de vuurpijl is Vitens van plan drie keer zoveel water te winnen. Gevolg: nog meer verzakkingen.

Zo klinkt het alsof Groningen 2.0 in het verschiet ligt. Dat dat voorkomen moet worden, is een understatement. Waar de gemeente Twenterand niet blij is met de plannen van Vitens om de waterwinning op te schroeven, lijkt de provincie Overijssel er geen problemen mee te hebben. Omdat de gemeente Twenterand kritische vragen stelt en hiermee de voortgang vertraagt heeft de provincie besloten zelf te gaan stemmen over het bestemmingsplan van een nieuwe wateropslag. Afijn, als de bouw van de enorme wateropslag wordt doorgevoerd, zal het opschroeven van de waterwinning automatisch volgen. Anders bouwen ze de opslag immers voor niks. En dat alles buiten gemeente Twenterand om.

Het is inmiddels niet meer verbazingwekkend dat gemeente en provincie langs elkaar heen functioneren. Maar toch, de politiek zou een herhaling van de recente geschiedenis in Groningen, waarbij de burger aan het kortste eind trok, moeten willen voorkomen. De provincie verwijst door naar Vitens, omdat het drinkwaterbedrijf stelt dat de uitbreiding van de waterwinning noodzakelijk is. De gemeente Twenterand wijst naar de onzekerheid over de gevolgen van de waterwinning en gedupeerde bewoners. Gesteggel tussen provincie, gemeente en Vitens. Het resultaat: de burger delft het onderspit.

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml