Terug
Weer geen bronmetingen bij Tata Steel

Weer geen bronmetingen bij Tata Steel 

De Hofbar
09 februari 2022 - 23:14

Het dossier Tata Steel wordt alsmaar groter. Uit metingen van het RIVM blijkt dat de uitstoot van Tata Steel vele malen hoger is dan dat het bedrijf zelf registreert. Door het gebrek aan bronmetingen, is nog steeds niet duidelijk waar de schadelijke stoffen precies vandaan komen.

Het RIVM heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland nieuwe metingen gedaan bij Tata Steel. De vorige keer dat De Hofbar met gedeputeerde Jeroen Olthof in gesprek ging, klonk hij veelbelovend. Hij ging ervoor zorgen dat er gemeten zou worden op het terrein, om erachter te komen wat de precieze uitstoot van de staalgigant is.

Maar het rapport dat op 21 januari uitkwam, zegt wat anders. Er is gemeten op plekken rondom Tata, en niet op het terrein zelf. Dat is dus wel nodig, vinden omwonenden. Al eerder bleek dat de stoffen die van het terrein komen zeer schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Dat de uitstoot van schadelijke stoffen hoger is dan dat Tata Steel zelf registreert, kan meerdere oorzaken hebben, zegt het RIVM. Zo zitten er meerdere bedrijven op het Tata-terrein, die ook kunnen bijdragen aan de uitstoot. Het RIVM raadt de politiek aan om een zo compleet mogelijke registratie te doen.

Waarom geeft gedeputeerde Olthof geen opdracht om bronmetingen te doen? Wil de politiek wel echt weten waar de schadelijke uitstoot vandaan komt?

Kijk De Hofbar hier terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml