Terug
Zoutwinning Haaksbergen leidt tot onrust

Zoutwinning Haaksbergen leidt tot onrust 

De Hofbar
12 mei 2022 - 10:00

Bewoners van het Twentse Sint Isidorushoeve vrezen voor de langetermijngevolgen van zoutwinning, nu zoutbedrijf Nobian miljoenen tonnen zout wil winnen in de gemeente Haaksbergen. Het is onduidelijk of Nobian of de overheid garant zullen staan voor eventuele schade.

 

En dat is nu juist wat de bewoners wel willen, garantie op een schaderegeling. Zoutwinning gaat nooit zonder risico en kan leiden tot verzakkingen van huizen. Nobian wil de zoutwinning nu uitbreiden op twaalf locaties in de gemeente Haaksbergen, ook onder Sint Isidorushoeve. Bewoners van het kerkdorp zijn ongerust, omdat zelfs Staatstoezicht op de mijnen niet kan voorspellen hoe het er over een aantal decennia onder hun huizen uitziet. Een ding is echter zeker: de geplande uitbreiding gaat zorgen voor bodemdaling.

Het zal daarbij niet de eerste keer zijn dat Nobian de fout in gaat. Het bedrijf staat al onder verscherpt toezicht doordat ze een aantal zoutputten niet op tijd dichtten, met instortingsgevaar als gevolg. Nederland is Groningen nog niet vergeten en de overheid zou koste wat het kost moeten willen voorkomen dat zo’n soort situatie zich nog eens voordoet.

Alleen goede afspraken en een solide vergunning kan de Twentenaren geruststellen. Maar daar speelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat echter een woordenspel door te stellen dat er geen vergunningsaanvraag ligt. De site van Nobian vertelt een ander verhaal, zij geven aan in 2023 te gaan beginnen. Vervolgens blijkt de aanvraag er toch wel te liggen, vreemd!

Wettelijk gezien beslist het Rijk over alles wat onder de grond gebeurt, maar lagere overheden hebben ook invloed, al is die beperkt. De provincie Overijssel is kritisch achter gesloten deuren, maar maakt vooralsnog geen vuist tegen het Rijk. De gemeente kan alleen invloed uitoefenen over het bestemmingsplan, maar ook zij lijken vooral veel ontzag voor het grote Den Haag te hebben.

Als de gemeente Haaksbergen wil voorkomen dat het een Groningen 2.0 wordt, dan is het van belang dat ze een vuist maken.

Kijk hier De Hofbar terug!


Afleveringen
Geen afleveringen om weer te geven.
image/svg+xml