PowNed

Banken trekken aan de bel: jongeren hebben geen idee van pakkans geldezels

Je vraagt je af hoe dom je wel niet bent als je je bankrekening uitleent aan criminelen die mensen oplichten. Geldstromen zijn immers altijd te traceren en naam, adresgegevens enzovoorts zijn door alle officiële instanties in te zien als ze daar van de rechter toestemming voor krijgen. De Nederlandse banken gooien er nog maar eens een campagne uit om te waarschuwen.

  1. Laatste nieuws

Heel veel jongeren hebben namelijk daadwerkelijk geen idee hoe groot die pakkans precies is, stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op basis van een steekproef onder 258 Nederlanders van 18 tot en met 25 jaar. Liefst zeven op de tien weten dat niet, en dat terwijl ongeveer één op de tien jongeren weleens voor 'geldezel' speelt.

Een geldezel is iemand die in ruil voor een fooi van 50 euro of een mobieltje of zoiets, zijn of haar pinpas en bankrekening uitleent aan criminelen. Die criminelen zijn te lui om te werken en proberen op allerlei manieren geld af te troggelen van mensen, bijvoorbeeld door zich uit te geven voor bankmedewerker, door een malafide webwinkel te beginnen of door zich voor te doen als iemand anders om geld te vragen.

Een bekend voorbeeld is fraude via WhatsApp. Criminelen laten het geld vervolgens storten op de bankrekening van de geldezel en halen het er zo snel mogelijk contant weer af. Veel jongeren beseffen niet dat het geld in veel gevallen regelrecht afkomstig is van slachtoffers van onlinefraude en dat geldezels aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade.

Daar zit je dan (of je ouders) de rest van je leven geld naar Justitie over te maken! De politie herkent dat beeld en spreekt zelfs van een pakkans van 100 procent. Dan moet er overigens wel aangifte worden gedaan en daar gaat het uit schaamte nog weleens mis. Maar toch, eenmaal in het criminele circuit kom je er niet snel meer uit. Kortom, ook wij bij PowNed zeggen 'doe het niet!'.

Banken starten daarom vanaf vandaag een campagne ter bewustwording, of dat ook gaat helpen is een tweede.