PowNed

België vervolgt advocaat Quincy Promes, verdacht van deelname aan criminele organisatie

Ze kunnen er straks misschien wel om gaan wedden wie er de grotere boef is, Quincy Promes of zijn advocaat Cem Polat. Justitie in België gaat de Nederlandse raadsman namelijk vervolgen voor het lekken van gevoelige informatie uit strafdossiers naar de vermeende Vlaamse drugsbaron Flor B. Volgens de Belgen maakte Polat niet alleen deel uit van een criminele organisatie, hij speelde zelfs een centrale rol daarin.

  1. Laatste nieuws

Dat zijn geen malse beschuldigingen en als hij schuldig wordt bevonden, zal hij dan ook naar alle waarschijnlijkheid regelrecht de bak in draaien. De Belgische justitie denkt dan ook een sterke zaak tegen Polat te hebben. Ze noemen hem 'een van de twee überspinnen in het web’ van de criminele organisatie van B. Volgens de Belgen zat Polet daarin 'eerste rij' en was hij een belangrijke schakel om de boel draaiende te houden. Tot drie keer toe zou Polat vertrouwelijke informatie hebben gedeeld.

Geen kattenpis dus!

Volgens Polat zelf is alles, uiteraard, onzin. Tegen het AD zegt hij dat hij volgens de ‘in Nederland geldende wetgeving te werk is gegaan. “Kennelijk wordt thans in België onderzocht of die werkzaamheden naar Belgisch recht een strafbaar feit opleveren. Dat is juridisch gezien uiterst merkwaardig, aangezien ik überhaupt niet als raadsman in België heb opgetreden en als raadsman in Nederland altijd binnen de kaders van de strafwetgeving heb gehandeld.”

Zijn naam werd anderhalf jaar geleden ook al in verband gebracht met deelname aan een criminele organisatie, al is onduidelijk, zo schrijft het AD, waar hij destijds precies van werd verdacht, waarschijnlijk delen van informatie uit strafdossiers. Toen ook al dus! De raadkamer zag echter geen reden om hem te vervolgen. De Belgen zien hem in de zaak waar ze Polat nu voor willen vervolgen, als een boodschappen jongen voor een rits aan zware Belgische criminelen.

De Telegraaf, die het dossier in bezit zegt te hebben, schrijft dat er allerlei pgp-communicatie als bewijs wordt opgevoerd. Zo zou Polat hebben gestuurd in een groeps-chat: ’Aub geven jullie maar door wat jullie precies willen, als er iets wel of niet moet worden doorgegeven’.  Polat zegt de zaak met vertrouwen tegemoet te zien.