Bouterse nog altijd op vrije voeten, laf Suriname durft hem niet te arresteren
Desi Bouterse, de grootste crimineel die Suriname ooit gekend heeft, heeft geen gratie aangevraagd bij de president van Suriname, Chan Santokhi. Dat heeft de oud-dictator laten weten tegenover een aan hem gelieerd radiostation. Wel zegt de voormalig legerleider met Santokhi te overleggen over 'een zachte landing' van het vonnis van 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden. Santokhi ontkent dit.
Door: Robert Alting
En zo blijft de wond van het Decembermoordenproces maar door etteren. In een vooral in Suriname goed gelezen opinieartikel schreven wij vorige week al dat Suriname, hopelijk wijs en dapper, haast moest maken met het oppakken van Desi Bouterse. Omdat het tijd is dat de crimineel Bouterse achter de tralies verdwijnt, maar ook uit respect voor de nabestaanden. Het vonnis van het Hof van Justitie was immers helder als wat: Bouterse en niemand anders kan verantwoordelijk worden gehouden voor de moordpartij van 8 december 1982 in Fort Zeelandia. Onder zijn leiding werden vijftien tegenstanders van zijn militaire dictatuur mishandeld en standrechtelijk geëxecuteerd.
Bouterse besliste die avond gewetenloos over leven en dood en dient daarvoor gestraft te worden, zo sprak de rechter. Levenslang was gepast, voegde hij daaraan toe. Gezien de leeftijd van Bouterse (78) werd het 20 jaar.
Nu, negen dagen na dit vonnis, is Bouterse nog altijd op vrije voeten. De termijn waarin hij een gratieverzoek kon indienen bij president Santokhi is verlopen, daar had hij acht dagen voor. Dat hij geen verzoek heeft ingediend heeft er alles mee te maken dat hij dan schuld had moeten erkennen en spijt had moeten getuigen voor de door hem gepleegde moorden. Iets wat voor de moreel failliete Bouterse natuurlijk geen optie is.
De weg voor het Openbaar Ministerie om de voormalig legerleider en ex-president te arresteren ligt dus wagenwijd open, zou je denken. Dat dit nog niet is gebeurd, is een slechte zaak. Recht dient te gelden voor allen. Ben je veroordeeld voor moord, dan dien je te brommen. Ook al heet je honderd keer Desire Delano Bouterse. Het maakt dat Suriname en zijn president Santokhi staan voor een lakmoesproef: durven zij het aan de rechtsstaat te handhaven en Bouterse op te pakken of buigen ze voor zijn aanwezigheid en intimidatie? Is dit laatste het geval, dan is de rechtsstaat Suriname niets meer dan een lege huls.
Ondertussen loopt Bouterse bij bevriende en kritiekloze radiostations rond te bazuinen dat hij in overleg zou staan met Santokhi over 'een zachte landing' van het vonnis. Volgens president Santokhi is dit onzin. Hij laat in een persbericht weten dat er van onderhandelingen geen sprake is.
Dat het OM zo enorm treuzelt met het uitvoeren van zo'n duidelijk vonnis heeft alles te maken met de aloude schrik die in Suriname heerst om tegen de sluwe, onberekenbare en nog altijd machtige Bouterse in te gaan. Sinds de staatsgreep van 1980 houdt hij het land in een wurggreep van angst en intimidatie. Daar is Suriname, ondanks de veroordeling, duidelijk nog lang niet van verlost.