PowNed

'Driekwart NL'ers gebruikt mobiel achter het stuur'

Snel ff een belletje plegen, alvast een vergadering bijwonen, gamen, dat lekkere wijf van de receptie een appje sturen nu je vrouw niet mee kan kijken; we doen het allemaal en we doen het allemaal terwijl we achter het stuur in de auto zitten. Deskundigen luiden de noodklok want, dit verwerpelijke gedrag is 'levensgevaarlijk'.

  1. Laatste nieuws

Inmiddels maakt liefst 75 procent (!) van de verkeersdeelnemers zich er weleens schuldig aan, blijkt uit een rapport van de SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek, in opdracht van Interpolis. En dat is een probleem. Omdat u uw mobieltje belangrijker vindt dan een beetje fatsoenlijk letten op de weg, neemt het gevaar op de weg toe.

En ja, dat leidt weer tot ongelukken en dus files en dat kost de verzekeraar niet alleen heel veel geld, het is ook nog eens kut voor de rest. Maar daar heeft heel Nederland een beetje schijt aan, blijkt ook uit dat rapport. Het telefoongebruik is bijna 10 procent hoger dan zes jaar geleden. Campagnes die op de gevaren wijzen halen niets uit. Boetes uitdelen werkt evenmin, meldt het AD.

Neemt overigens niet weg dat de Vadertje Staat het nodig vond om die boetes te verhogen. Per 1 maart moet u als automobilist 420 euro, en als fietser 160 euro, aftikken als de telefoon wordt vastgehouden. Vorig jaar werden bijna 200.000 automobilisten en fietsers bekeurd voor bellen in het verkeer en dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Dat is in elk geval wel lekker kassa voor de schatkist.